Více o pořadu na Kritiky.cz
Boží dar – příběhy českých potravin – 1.díl z 9 – 18:35 (21.10.22)

Jak to bylo se sádlem? Dobrodružné příběhy o zrodu, historii a moderní současnosti českých potravin. Žánr: dokument; HDTVSkryté titulkyVepřové sádlo má v české gastronomii jednoznačně nezastupitelné místo. Za dob, kdy nebyly lednice, se sádlo užívalo ke konzervaci masa i jako léčivé mazání na bolavá místa. I proto je i dnes sádlo základem léčivých mastí i řady produktů v kosmetice. Používá se v gastronomii jako tuk na smažení i k přímému konzumování. Významným sádelným českým plemenem vepře je přeštické prase. Genový fond a největší chov v ČR se nachází v Mladoticích. Právě odsud pochází většina českých přeštických prasat. Druhy sádla se pak liší dle plemen prasete i oblastí, kde se prasata chovají. Zatímco Italové preferují svůj olivový olej, my v Česku nedáme na vepřové sádlo dopustit. Dozvíme se, proč bylo přeštické prase v chovném plánu téměř vyhubeno. A je vůbec jezení sádla zdravé a co na to říkají nové trendy zdravé výživy?
Více o pořadu na Kritiky.cz
Více o pořadu na Kritiky.cz