Více o pořadu na Kritiky.cz
Na houby, Holubinky a ryzce – 8.díl z 13 – 14:45 (10.11.22)
Výprava za tajemstvím jedné z nejlahodnějších skupin hub vede tatu (A. Goldflama) a kluka (J. Poláška) do lesů západně od Brna. Pořádek v holubinkách jim udělá mykoložka z houbařské poradny Žánr: aktivity pro Volný čas; H. Deckerová (2011). Režie P. Jirásek.HDTVZvukový popisSkryté titulkyS cílem konečně ovládnout jemné, ale přesto důležité rozdíly mezi jednotlivými druhy holubinek odjíždí populární dvojice průvodců směrem k Českomoravské vysočině. Po krátké exkurzi do dějin mykologie, která se tentokrát odehraje na malém železničním nádraží, vyrážejí tata a kluk do lesa, kde mají sraz s Helenou Deckerovou. Tato profesionální mykoložka svůj život zasvětila popularizaci hub, věnovala se práci s širokou veřejností v ostravské houbařské poradně. Holubinky tvoří z hlediska určování zajímavou výjimku mezi ostatními houbami. Jejich jedlost a nejedlost se totiž dá určit přímo z chuti syrové houby. Pokud zanechává plodnice palčivou stopu na jazyku, jedlá není. Co je při takové identifikaci bezpodmínečně nutné? V první řadě poznat, že se vůbec o holubinku jedná ? tedy nezaměnit holubinku s jiným druhem houby. Ačkoliv již podzim značně pokročil a přízemní mrazíky začaly zpomalovat růst plodnic, podařilo se houbařům najít nejen slušnou úrodu ryzců smrkových, ale i některé lahodné druhy holubinek. Při ochutnávání se pak všichni prakticky přesvědčili, že zejména holubinka vrhavka je pro svou ostře palčivou chuť, po níž je jazyk jako v ohni, opravdu nepoživatelná. Holubinka vrhavka je ostatně jako jediná holubinka pokládána za mírně jedovatou. Snad ji naši houbaři včas odstraní z košíku, dříve, než se pustí do přípravy dalšího houbového pokrmu!
Více o pořadu na Kritiky.cz
Více o pořadu na Kritiky.cz